Permakultura
Permakultura

Praktična filozofija

Beseda permakultura izhaja iz besed permanenten, kar pomeni trajnosten in kultura, kar pomeni odnos.

Permakultura je praktična filozofija, ki sega na vsa področja človekovega bivanja. Prvi koraki permakulturnega delovanja segajo na področje biološke pridelave hrane. Ker pa je med seboj vse povezano sega permakultura na vsa področja človekovega bivanja. Smisel permakulture je v ohranitvi življenja na planetu: ohranitev in izboljšanje čistih voda, zraka, rodovitnih tal, kvalitetnega bivanja vseh živih bitij v različnih življenjskih okoljih …

Permakultura utemeljuje, da je mogoče bivati v naravnem okolju, kadar je vse v ravnotežju.

Utemeljuje s tremi pomembnimi vsebinami, ki jih je potrebno uravnoteženo živeti:

 • etika
 • ekologija
 • ekonomija

Ker je današnje bivanje na planetu Materi Zemlji povečini odmaknjeno od njih, predvsem pa odmaknjeno od narave, se danes permakultura ukvarja s preprostimi uravnoteženimi rešitvami. Izdelan ima izobraževalni sistem, kjer daje velik poudarek opazovanju in načrtovanju, kjer so upoštevane vse naravne danosti, energija, socialne in abstraktne sestavine ter globalne razmere in principi.

Oče permakulture je avstralski biolog Bill Mollison, ki je svoje življenje posvetil permakulturnemu gibanju najprej v Avstraliji, kasneje pa se je gibanje razširilo na vse kontinente. Za svoje aktivno in uspešno delovanje je prejel malo Nobelovo nagrado.

V Sloveniji se je začelo permakulturno gibanje v devetdesetih letih. Zadnja leta izraz permakultura v našem prostoru ni več neznan. Na voljo so številne izobraževalne vsebine, srečanja, sodelovanja, praktični primeri in druge aktivnosti, ki delajo korake k ohranitvi in ponovni vzpostavitvi uravnoteženega bivanja v prostoru in času.

Organiziramo tečaje

V Endovitalu čez leto organiziramo tečaje permakulturnega vrta s permakulturno učiteljico Jožico Fabjan.

S tečajem vam pomagamo pri načrtovanju in oblikovanju vrta, kjer vse rastline in ostali subjekti bivajo v sožitju.

Nekaj utrinkov s tečaja si lahko ogledate na videu:

0
  Košarica
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon