Blog

Folna kislina iz folatov kot vitamin B9

Priporočen dnevni vnos (PDV) folata za odraslega človeka je 200 µg. V nosečnosti so potrebe po folatu kar dvakrat večje. V ustrezni količini se ga priporoča že pred zanositvijo, saj pomembno zmanjša okvare novorojenih otrok. Pri dolgoročnem jemanju nekaterih zdravil npr.: citostatikov, so potrebe prav tako večje.

Kaj so folati 

Folati sodijo med vodotopne vitamine B – komplesa in so naravno prisotni v določenih živilih. Lahko bi rekli, da gre za naravno obliko folne kisline. Slednja se v naravi ne nahaja. Pridobivajo jo kemijsko, z namenom obogatitve živil oziroma, kot prehranski dodatek. Kljub temu, da se izraz vitamin B9, glede na mednarodne standarde ne uporablja več, je ravno slednji pogovorno zelo pogosto uporabljen.

Zakaj ga potrebujemo?

Telo folatov ni sposobno tvoriti samo (nekaj jih sicer proizvajajo mikroorganizmi v črevesju, vendar v zanemarljivi količini), zato je zelo pomemben redni vnos s hrano. Ta vitamin v telesu sodeluje pri številnih procesih, ki vključujejo sintezo aminokislin, tvorbo DNK in RNK, nastajanje materinega tkiva v nosečnosti, nastajanje krvi, delitev in rast celic, prispeva k zmanjšanju utrujenosti, normalnem psihološkem delovanju in delovanju imunskega sistema. 

Za procese, ki se odvijajo v telesu večinoma ne moremo pripisovati zaslug delovanja zgolj enega vitamina, saj pogosto delujejo v odvisnosti oziroma povezavi z drugimi. Tako vitamin B9 pomembno sodeluje pri proizvodnji rdečega barvila v krvnih celicah (hemoglobina) z vitaminom B12 in vitaminov B6. Za razgradnjo homocisteina v metionin je v telesu prav tako potrebna ustrezna koncentracija vseh treh vitaminov. V kolikor je prisotno pomanjkanje, se aminoklislina homocistein ne more razgraditi do esencialne aminokisline metionin. Tako kopičenje predstavlja tveganje za različne bolezni, kot so: kap, depresija, osteoporoza, komplikacije v nosečnosti idr.

Kljub temu, da se folati slabše absorbirajo (vsrkajo), kot folna kislina je najbolj varno vitamine v svoje telo vnašati v naravni obliki. Varnega vnosa folata, ki je naravno prisoten v živilih, ne moremo prekoračiti. Pri prekomernem vnašanju (sintetične) folne kisline pa moramo biti previdni, saj ima lahko negativne posledice. 

Pomanjkanje

Pomanjkanje folata se lahko pojavi pri ljudeh s Crohnovo boleznijo, slabšo prehrano, manjšo proizvodnjo želodčne kisline (starejši), uporabi nekaterih zdravil in prevelikem vnašanju alkohola. 

Kaže se s povečano stopnjo delitve rdečih in belih krvnih celic in kot megaloblastna anemija. Pri megaloblastni (makrocitni) anemiji gre za zmanjšano število eritrocitov (rdeče krvne celice) in prisotnost velikih, slabo razvitih megaloblastov, ki niso zmožni preiti iz kostnega mozga v krvni obtok..

Kje se nahaja?

Folate najdemo v nekaterih vrstah temne zelenjave, rdeči pesi, stročnicah, jetrih, špinači, jajcih… Ker pa so folne kisline občutljive na svetlobo in toploto se pri določenih postopkih priprave lahko izgubijo velike količine tega vitamina.

Viri: https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/folna-kislina-b9

https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/157-folna-kislina.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27152636/

Spremljajte nas

Naši zadnji izdelki

Zadnji prispevki

Ekološki med | Endovital
Kdo si upa!

Kdo si upa!

Svetloba se vse bolj umika temnemu  delu dneva. Čas nas potiska v mirovanje, mi pa se poskušamo  temu na različne načine upirati. In kako lahko zmagamo v tej tekmi s temo? Čisto preprosto. Privoščimo si razkošje teme. Ugasnimo vse luči, ugasnimo vse ekrane okoli...

0
    Košarica
      Calculate Shipping
      Unovčite kupon