Blog

Folna kislina v rdeči pesi in medu

Za zdravo in normalno življenje potrebujemo snovi, ki jih naše telo ne more sitentizirati  oz. samo proizvesti. Potrebno jih je vnesti v telo s hrano. Folna kislina je pomembna aktivna snov, ki je brez vnosa folatov sicer nimamo.  Folate največ vsebujejo živila iz vrst zelenjave. Pomemben vir folatov je tudi rdeča pesa (83µg/100g). Prav tako so v medu, količina vsebnosti pa je odvisna tudi od vrste medu.

Stanja in bolezni, pri katerih so povečane potrebe po folni kislini:

 • nosečnost in dojenje
 • obdobje rasti
 • alkoholizem
 • malabsorpcija
 • jetrne bolezni
 • določene vrste anemij

Pomanjkanje folata lahko povzroči anemijo, vnetje jezika drisko, depresijo, zmedenost ter povečano tveganje za srčnožilne bolezni in prezgodnji porod. Novorojenčki imajo nizko porodno težo in okvare hrbteničnega kanala (nevralne cevi). Pri otrocih se upočasni rast.

Pomembno je vedeti, da so folati občutljivi na visoke  temperature in s tem izgubijo svojo aktivno moč. Živila, ki jih uživamo s ciljem po vnosu folatov tako ne smejo biti termično obdelani.

Folna kislina je pomembna pri številnih procesih v človeškem organizmu – pri sintezi, popravljanju in metilaciji DNK, poleg tega sodeluje kot koencim pri biokemijskih reakcijah v telesu, kjer se prenašajo skupine z enim ogljikovim atomom. Še posebej pomembna je pri hitrih celičnih delitvah in rasti v nosečnosti in otroštvu.

Spremljajte nas

sok rdeče pese

Naši zadnji izdelki

Zadnji prispevki

0
  Košarica
   Calculate Shipping
   Unovčite kupon