Blog

Vonj čebeljega kruha

Moje otroštvo in zgodnjo mladost označuje prijeten vonj pomladi. Vonj po čebeljem cvetnem prahu. Naše stanovanje  in kasneje  hiša je vedno prežemal  specifičen vonj čebel prav zaradi cvetnega prahu, ki se je sušil sprva v odprtem sušilniku, kasneje v zaprtem sistemu.  Ta vonj me je spremljal  v spominu tudi kasneje,  daleč od doma in čebel. Zato sem ob prvi možni priliki začela čebelariti tudi sama in uživala ob prijetih vonjavah čebelarjenja.  V čebelarjenje sem vključila tudi pridobivanje čebeljega  cvetnega  prahu osmukanca. Vonj po pomladi se je vrnil v moje življenje.

Ta čudežna substanca je nujno potrebna za preživetje čebel. Je glavni vir beljakovin za njihov razvoj do končne odrasle čebele in obstoj na sploh. Zrno cvetnega prahu sestavljeno iz pelodnih zrnc nabranih na cvetočih rastlinah je biološka celota za preživetje. Je kruh za čebeljo družino. Vsebuje beljakovine, večino aminokislin za osnovno preživetje, veliko vitaminov, mineralov, encimov, različne vrste naravnih in enostavnih sladkorjev, hormonov, betakarotenov in številne druge pomembne snovi.
Za ljudi je priporočljivo uživanje cvetnega prahu v preventivne namene 15 g oziroma ena velika žlica dnevno. V primeru bolezni se ga priporoča večje količine, ker imajo bolniki večje potrebe po tovrstni hrani zaradi oslabelosti. Sama ga največ uživam jeseni, pozimi suhega. Spomladi, pa se nikakor  ne morem upreti žlici sveže nabranega čebeljega cvetnega prahu. Je kot ravno spečeni dobri čebelji kruh.

Spremljajte nas

Naši zadnji izdelki

Zadnji prispevki

0
    Košarica
      Calculate Shipping
      Unovčite kupon